miercuri, 2 ianuarie 2008

Sarbatorile..mascatilor!

Decembrie e luna cadourilor.Decembrie este perioada din an in care sunt cele mai multe sarbatori, perioada in care incercam sa fim mai buni. Cum? Afisand un zambet larg pe buze vanzatoarei care se misca in reluare desi e coada la casa, stapanului cainelui care tocmai si-a facut nevoile pe roata masinii noastre sau soferului care depaseste aiurea si aproape ca ne lovim de altcineva. Zambindu-i si spunand in sinea noastra: "se putea si mai rau". A, putem fi mai buni, daruind copiilor saraci sau batranilor cadouri, gen: dulciuri, hainutze, jucarii, dar dupa care.. peste 2-3 saptamani, 1-2 luni, ii uitam. Prin august-septembrie, dupa ce a trecut si Pastele, nici nu mai stim daca mai traiesc sau nu, dar noi ca niste oameni buni, credinciosi, ne-am facut datoria si le-am daruit "o plasuta de sarbatori" si gata.
In decembrie, uitam de suparari si necazuri, uitam ca tot anul am injurat, am pacatuit si.. brusc suntem buni! Facem curatanie generala,impodobim casa si bradul,incarcam masa cu bucate alese. Dam o petrecere, doua trei, cinci, unde ne invitam prietenii, rudele, dusmanii, ne purtam atat de frumos ca si cum nu am uri pe nimeni,ne innoim garderoba, daruim, primim si atat.Asta inseamna "decembrie".
Atat?! Oare DECEMBRIE inseamna numai masca falsa pe care o folosim doar o data pe an? Oare nu poate fi si ceva bun? Oare noi ar trebui sa daruim doar o data pe an? de doua ori? Oare n-ar trebui sa lasam de la noi cateodata si pentru altii? N-ar trebui sa radem, sa zambim, sa iubim, sa daruim, sa primim, cat mai des, daca nu mereu? Sau cel putin sa fim noi insine, cei indiferenti, rai, falsi, avari, mincinosi, si in luna lui decembrie..ar fi mai corect.
In urma "Sarbatorilor de iarna" ce ramane? Raman conturi in banci mai mici, ramane bilantul anual safisfacator pentru comercianti si mizerie. Multa mizerie.. Saci cu gunoi, sentimente false contopite in oameni ipocriti.

Niciun comentariu: